Množství a zdroje jednotlivých složek potravy

13.02.2019

Bílkoviny

  • V těhotenství je optimální množství bílkovin 60 g na den což je oproti normálnímu ne-těhotenskému příjmu bílkoviny o 10 - 16 g více. (Kejvalová, 2012, s. 20 - 21)
  • ZDROJ BÍLKOVIN: ryby, vejce, maso

Tuky

  • Tuky jsou velmi důležité a to nejen pro svou vysokou složku energetické hodnoty, ale také pro rozpustnost vitaminů A, D, E, K nebo funkci izolační. (Hronek, Barešová, 2012, s. 35 - 36)
  • Strava těhotné by měla obsahovat 20% - 30% tuků, což činí 80 g denně.
  • Žena by měla ve své stravě dbát na kombinaci rostlinných a živočišných tuků. 
  • Rostlinné oleje například řepkový, olivový a slunečnicový.
  • Oproti tomu živočišné tuky jsou například tuky v másle nebo sýru.

Sacharidy

  • Sacharidy by se měly v 50 - 55% podílet na přísunu energie.
  • Denní dávka činní cca 400 - 450 g.
  • Sacharidy můžeme přijímat formou luštěnin, jablek, oříšků, těstovin, celozrnné rýže a brambor. 
  • (Müllerová, 2004, s. 16)  


Vitaminy rozpustné v tucích (při vyšších dávkách možnost předávkování)

Vitamin A:

  • Vitamin A se nachází v meruňkách, vejci, mrkvi a špenátu. 
  • Těhotným ženám se doporučuje denní dávka vitaminu A 1, 1 mg.
  • Je velmi důležitý pro růst buněk, vývoj zraku, pro růst, zrání a vývoj plodu, pro vývoj kostí plodu a růst a vývoj placenty.

Vitamin D:

  • Denní dávka v těhotenství je doporučená 5 mikrogramů denně. 
  • V těhotenství je velmi důležitý pro vývoj kostry plodu, protože vitamin D ovlivňuje vstřebávání vápníku do kostí. 
  • Zdrojem vitaminu D je jogurt, losos, mléko, vejce a pobyt na sluníčku.

Vitamin E:

  • Je důležitý pro vývoj a růst plodu. 
  • Doporučená denní dávka činí v těhotenství 13 mg denně. 
  • Zdrojem vitaminu E jsou například ořechy, špenát, petržel a ovesné vločky. (Hronek, Barešová, 2012, s. 42 - 45)

Vitamin K:

  • Chrání těhotnou ženu před vnitřním krvácením a také ovlivňuje metabolismus kostí a pojivé tkáně. 
  • V těhotenství je denní doporučená dávka 60 µg.
  • Mezi časté zdroje vitaminu K patří špenát, brokolice, fazole a brambory.


Vitaminy rozpustné ve vodě

Vitamin B:

  • Mezi zdroje vitaminu B patří kvasnice, celozrnné pečivo, ovoce a zelenina.
  • Důležité je také zmínit vitamin B11 neboli kyselinu listovou, kdy doporučená dávka v těhotenství činí 600 mikrogramů denně. 
  • Mezi přirozené zdroje kyseliny listové patří například čočka, fazole, brokolice, špenát a chřest.

Vitamin C:

  • Podílí se na tvorbě kolagenu, na odbourávání cholesterolu v játrech, posiluje odolnost celého organismu a účastní se syntézy mnoha látek. 
  • Denní dávka činí do 3. měsíce těhotenství 100 mg a od 4. měsíce 110 mg.
  • Mezi nejčastější zdroje vitaminu C patří ovoce a zelenina. 
  • (Müllerová, 2004, s. 53)   
Důležité je také příjem minerálů, jako jsou například vápník (mezi jeho zdroje patří mléčné výrobky, losos, luštěniny, lískové ořechy, mandle, špenát, rýže), železo (mezi běžné zdroje železa patří například špenát, brokolice, libové červené maso ), jód (mezi nejčastější zdroje jódu patří například mořské plody, mořské ryby, žampiony, brokolice, špenát), hořčík (mezi zdroje hořčíku patří například zelená zelenina, mandle, ovesné vločky, banány), zinek, chrom, selen, měď....

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky