Ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny a maso - optimální denní dávky

20.02.2019

Luštěniny: 

  • Ideální je alespoň jedna porce luštěnin denně. 
  • Zdroj luštěnin: sója, fazole, čočka, hrách. 
  • Mají vysoký obsah vlákniny, vitaminů B a E.


Obiloviny, těstoviny, pečivo, rýže:

  • Alespoň 3 - 6 jednotlivých porcí denně. 
  • Například plátek chleba nebo rohlík.
  • Doporučuje se upřednostňovat celozrnné pečivo.
  • ( Müllerová, 2004, s. 16)  

Maso

  • Ideální je alespoň jedna porce denně.
  • Optimální je 80 g masa denně. 
  • Dobré je do svého jídelníčku 2x týdně zařadit dvě porce masa z mořských ryb.

Ovoce
  • 2 porce denně (1 porce 100 g ovoce) a z toho jedna porce syrová.

Zelenina

  • 3 porce zeleniny denně. (1 porce 100 g zeleniny)
  • Z toho dvě porce by měly být syrové.
  • Ideálně dvě porce jako zdroj kyseliny listové.
  • ( Müllerová, 2004, s. 16) 


Mléčné výrobky

  • 3 porce mléčných výrobků denně- např. 200 ml mléka, jogurt a 55 g sýra denně.
  • Doporučuje se konzumovat nízkotučné mléčné výrobky.
  • Nepít nepasterované mléko.
  • Dobré je vyhýbat se nezrajícím sýrům, pokud nejsou tepelně upravené. 
  • ( Müllerová, 2004, s. 53)  


    Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky